maandag 3 oktober 2011

Basis hoeveelheden voor diner

Voor een goed trekkersdiner neem je per persoon gemiddeld 250-300 gram mee (excusief verpakking):
  • 125-150 gram per persoon aan rijst of pasta/noedels (spaghetti is onhandig, neem liever macaroni). Kies altijd een snelkookversie om brandstof te sparen. Voor couscous geldt 80-100 gram.
Vul dit aan met:
  • Saus in poedervorm (vocht, vet, snelle suikers en smaak). Saus kun je overigens ook maken van soep in poedervorm. Pindasaus in poedervorm is, door de grote hoeveelheid calorieen en zout onze favoriet.
  • Vetten (bijvoorbeeld noten, kaaspoeder, gedroogd vlees, eipoeder, volle melkpoeder).
  • Lichtgewicht groenten (bijvoorbeeld linzen, gebakken uitjes, gedroogde groenten).
  • Als je recent in een dorpje bent geweest vul je alles natuurlijk aan met verse groenten!
Aanwijzingen:
  • Kies zoveel mogelijk voor droog/gevriesdroogd voedsel, het is altijd langer houdbaar en lichter dan vers.
  • Zorg voor een voorgerecht en een toetje. Het is niet alleen lekker, het is ook nog een manier om ongemerkt wat extra voedingsstoffen naar binnen te werken. 
  • Genoeg saus (maak het smeuiig genoeg, dus niet al het overige gewicht in gedroogde groenten stoppen, maar neem bijvoorbeeld poederzakjes saus of soep mee).
  • Kies voor veel kJ per kg. Zorg ook voor eiwitten en vet.
  • Gebruik gedroogde groenten met mate omdat het relatief weinig energie bevat
  • Denk aan de kooktijd; hoe korter, hoe beter. Zaken die langer moeten opstaan kun je in de slaapzak gaar laten woden om brandstof te sparen. Dit duurt langer dan gewoon koken.
  • Vergeet niet om olie (overgieten in een PET-flesje), kruiden, zout en peper mee te nemen. 
  • Last but not least; eten moet gewoon verschrikkelijk lekker zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten